On 02-10-2009 09:23:47, Setenza wrote:
Wth
Geld dat ook voor hyves dan ofzo
Buma houdt honderden miljoenen in eigen zak
Door het betalen van hun artiesten uit te stellen, hebben auteursrechtenorganisaties als Buma 400 miljoen euro kunnen oppotten. De artiesten moeten vaak lang wachten op hun geld.
Eigenaren muziek krijgen geld niet Eigenaren muziek krijgen geld niet
Dat schrijft Het Financieele Dagblad na onderzoek van de jaarverslagen van auteursorganisaties.
De geldpot van auteursrechtenorganisaties als Brein en Buma zou drie keer zo snel groeien als het totaal aan uitgekeerde bedragen. De artiesten moeten veel langer op hun geld wachten dan zes jaar geleden.
Verschil
Buma wil niet zeggen waarom het verschil tussen het totale geïnde en het totale uitgekeerde bedrag zo groot is.
Wel heeft de auteursrechtenorganisatie geld apart gezet voor muziek waarvan de eigenaar nog niet achterhaald is.
Opheldering
De SP wil dat de toezichthouder op de organisatie (CvtA) actie onderneemt en is van plan minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie (CDA) om opheldering te vragen.
Volgens Arda Gerkens, Tweede Kamerlid voor de SP en voorzitter van een commissie die onderzoek deed naar auteursrechten, moeten artiesten soms een jaar wachten op geld, wanneer hun muziek is gebruikt in een tv-uitzending.
Het kamerlid begrijpt niet dat auteurs niet altijd achterhaald worden. Dat moet volgens haar beter kunnen 'in deze tijd met digitale footprints in muziekstukken'.
Wel heeft de auteursrechtenorganisatie geld apart gezet voor muziek waarvan de eigenaar nog niet achterhaald is.
Waar zijn de Miljoenen van Brein en Buma ?
Auteursrechtenorganisaties zo als Buma/Stemra en BREIN hebben op kosten van Artiesten tot nog toe al 400 miljoen euro kunnen oppotten en elke jaar moeten de rechthebbenden artiesten steeds langer wachten op hun geld.
Dat is in het kort het verhaal in het elsevier.nl : Buma houdt honderden miljoenen in eigen zak, uit een onderzoek van Het Financieele Dagblad.
Buiten het feit dat al in 2008 300 miljoen euro dat geïnd was voor artiesten belegt is in aandelen, wat inhoud dat ruim 20 miljoen euro al in 2008 in lucht is verdampt, weg, foetsie. Waardoor artiesten minder geld kregen (-10%) en niet te vergeten dat wanprestaties natuurlijk altijd beloond worden :
Want bij die mooie Buma worden die leden/artiesten/rechthebbenden namelijk dit jaar gewoon gekort. En wel voor een bedrag van € 13,4 mln, hetgeen neerkomt op een slordige 10%.
Dit staat in schril contrast met wat de Buma zichzelf betaald:
De vergoeding/loonkosten per werknemer (FTE) van de Buma zelf, zijn gestegen van 75.000 euro per FTE tot 81.000 euro per FTE. (+8%) .
Dat blijft toch lekker werken daar! mindz.com
Auteursrechtenorganisaties en stichtingen met zo veel geld in kas ??? Het lijken wel banken, de transparantie en het toezicht daar op is er ook naar. En goed dat de SP daar kamervragen over gaat stellen.
Toch werd Kunstenares Astrid Webersze onlangs aangeslagen door Buma Stemra voor nog eens 300 euro. Ze weigert te betalen. “Van mijn eigen muziek die wordt gedraaid op de radio en tv, heb ik nog nooit één cent gezien”, reageert ze verontwaardigd. “Als Buma Stemra de zaak doorzet, stap ik naar de Rijdende Rechter.”
Buma maakt jacht op kleine sportclub
HOOFDDORP - De auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft de jacht geopend op sportclubs en dorpsverenigingen. Als zij filmpjes met achtergrondmuziek op hun website zetten, kunnen ze rekenen op boetes die kunnen oplopen tot honderden euro's.
''Regels zijn regels,'' zegt een woordvoerder van Buma/Stemra. Zo kreeg de website Middelstum.info - met onder andere nieuws over het Groningse dorp - een boete van 900 euro. De site, die geen filmpjes meer durft te plaatsen, trekt volgens de voorzitter gemiddeld 20.000 tot 22.000 bezoekers per maand. Dat aantal zal snel dalen zonder de bewegende beelden, vreest hij.
Met de auteursrechten kan niet gesjoemeld worden, meent Buma-Stemra, de waakhond namens zo'n 16.000 componisten en tekstdichters in Nederland. Het heeft even geduurd voordat er ook heldere regels waren voor websites, maar die staan inmiddels op de website bumastemra.nl.
Ook niet-commerciële websites moeten ten minste 156 euro afrekenen voor een achtergrondmuziekje. Dat verdubbelt bij 10 minuten. Wie uren beelden met muziek plaatst, kan rekeningen van vele honderden euro's verwachten. Dat dat voor kleine clubs moeilijk te dragen is, erkent Buma/Stemra. Maar er wordt al onderscheid gemaakt tussen bedrijfsmatige toepassingen en websites die geen inkomsten opleveren. Verder kan de clementie niet gaan.
Wie op een commerciële website muziek gebruikt waarop auteursrecht rust, moet ten minste 330 euro betalen en 780 euro als het meer dan 1 minuut 45 seconden is. Dat loopt op tot 780 euro per anderhalf uur voor fragmenten en 1560 euro voor complete muziekwerken. Voor niet-commerciële sites geldt het starttarief van 156 euro en 312 euro per anderhalf uur. (HET PAROOL)
Buma: géén iPod-heffing voor bedrijven
Volgens Buma/Stemra is het 'iPod op de werkvloer'-vonnis niets nieuws onder zon. Het gaat om de muziek, niet om de iPod.
Buma/Stemra gaat niet het land in om van bedrijven vergoedingen te eisen als ze toestaan dat er iPods worden beluisterd, belooft de rechtenorganisatie tegenover Webwereld.
Deze week werd een kortgedingvonnis gepubliceerd waarin een bedrijf werd veroordeeld tot het betalen van vergoeding aan Buma/Stemra omdat het toestond dat werknemers muziek luisterden op de radio, maar ook op een iPod. Een opmerkelijk of zelfs 'onbegrijpelijk en fout' vonnis, vinden verschillende juristen. Maar volgens Buma is er 'niets nieuws onder zon'.
Bedrijfsbelang centraal
"Waarom is het opmerkelijk? Er is niks opmerkelijks aan. De rechter verwijst zelf naar het arrest van de Hoge Raad. Toen waren er nog geen iPods, maar toen gold het ook al. Ik begrijp de ophef niet helemaal," reageert Cees van Rij, directeur juridische zaken van Buma/Stemra.
"Er werd muziek ten gehore gebracht in de bedrijfsruimte. Daarvoor is toestemming nodig van Buma. Die geeft Buma in ruil voor betaling van een vergoeding. Dit geldt overigens alleen wanneer er een bedrijfsbelang is bij die muziek, en dat was hier duidelijk het geval concludeert de rechter."
Geen iPod-politie
Volgens Van Rij is de hele iPod in het vonnis dan ook een non-issue. "De iPod komt alleen ter sprake om vast te stellen of er sprake is van een bedrijfsbelang. Het gaat niet om de vraag of er sprake is van openbaarmaking, maar of er sprake is van bedrijfsbelang. Er staat nergens dat de werkgever moet betalen vanwege de iPod die er is. En ook niet dat als er alléén een iPod zou zijn geweest er ook betaald zou moeten worden. Dus in mijn ogen is er geen verhaal," concludeert Van Rij stellig.
"Het is business as usual, niks opmerkelijks, er is niks aan de hand. Het is echt niet zo dat er hier nu veertig man worden aangenomen om alle iPods in Nederland aan een heffing te gaan onderwerpen. Ook al lezen anderen daarin wat ze maar willen, ik kan u verzekeren dat het voor Buma géén issue is," bezweert de directeur juridische zaken."
Makkelijke aanname
Toch valt er ook volgens Van Rij ook wel een en ander af te dingen op de formulering van het vonnis. "Je kunt je wel afvragen waarom de rechter die tussenzin met de iPod er zo in heeft gezet. Maar het verandert niets aan de kern van de zaak."
Wat volgens Van Rij eerder kwalificeert als opmerkelijk is dat de rechter puur en alleen uit het feit dat de werkgever muziek toestaat concludeert dat er dus een bedrijfsbelang is. "Je zou kunnen zeggen dat die dat hij dit wel heel makkelijk aanneemt op deze manier. Die stap wordt wel wat makkelijk genomen. Aan de andere kant denk ik dat hij geen ongelijk heeft in dit geval."
CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Nicolien van Vroonhoven zijn verbaasd over de plannen (pdf) van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra om muziekrechten op internet anders te innen. Ze hebben hierover vragen gesteld aan staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) en minister Ernst Hisch Ballin (Justitie).
Het tweetal vindt het namelijk absurd dat blijkens de nieuwe opzet van Buma/Stemra ook muziekfragmenten op bijvoorbeeld Hyves-pagina's kunnen worden gefactureerd.
"Elke Hyves-pagina heeft tegenwoordig wel (muziek)fragmenten", schetst Omtzigt. "Leuk om met je vrienden je favoriete muziek te delen of te laten zien waar je van houdt. Tot mijn verrassing zie ik dat Buma/Stemra geld hiervoor wil vragen. Het minimumtarief is 130 euro, zie ik in het foldertje. Als ze dit echt van plan zijn, dan komen veel ouders nog voor een vervelende verrassing te staan."
On 02-10-2009 16:04:43, dreos1337 wrote:
is inderdaad bullshit want als ze dr op hyves geld voor zouden vragen zouden ze dat van youtube ook moeten doen, omdat daar toch de meeste muziekclips die op hyves staan vandaan komen
.........
© NU.nl/ANP
Waaar gaat het heen